7x redenen om ‘nee’ te zeggen tegen fast fashion

Hoi hoi, wat leuk dat je dit leest! Daar is ‘ie dan: mijn allereerste blogpost. Ik heb ontzettend veel zin om mijn ideeën, tips en ervaringen via hier met jullie te gaan delen! In deze post heb ik op een rijtje gezet wat voor mij de belangrijkste redenen waren om fast fashion op te geven. Wil jij ook graag duurzamer met je kleding omgaan, maar vind je het lastig om je huidige patroon te doorbreken? Lees dan gauw verder!

Ik ben altijd al gek geweest op kleding, en kocht het liefste zo veel en zo vaak mogelijk: uit een nieuwe outfit haalde ik zelfvertrouwen. Gek genoeg maakte het niet eens zoveel uit om wat voor kledingstuk het nou ging, als het maar nieuw was. Op die manier kon ik mij ook weer als ‘nieuw’ voelen. Voor dat ene feestje kocht ik maar al te graag een nieuw rokje, en als ik een belangrijke presentatie moest geven voelde ik me het meest confident in een nieuwe jeans of blouse. Kort daarna was het kledingstuk in mijn ogen de magie alweer verloren, en verdween het in de bodemloze put die ik mijn kledingkast noemde. Vervolgens ging ik in een impuls weer op zoek naar een vervangend item om hetzelfde gevoel van short-term gratification te ervaren. In de documentaire Minimalism: A Documentary About The Important Things noemen ze dit een ‘auto-craving’: de dwangmatige gewoonte om altijd maar meer te willen, en daardoor altijd maar meer te kopen. Maar de waarheid is dat we nooit gelukkiger zullen worden door meer te consumeren. Sterker nog, dat zeurende, onophoudelijke verlangen is voor veel mensen dé ultieme bron van ontevredenheid in hun leven.

Dus, opeens hitte het me: ik had een vicious cycle voor mezelf gecreëerd. En niet zo’n kleintje ook. Paniek. Wat nu? Al dat shoppen lijkt en voelt onschuldig, maar is eigenlijk niets anders dan een verslaving. En dan nog maar te zwijgen over de mensonterende praktijken die schuilgaan achter de massaketens waar ik mijn impulsaankopen deed. Daarnaast is de impact van fast fashion op het milieu echt ongekend. Onder andere door het doen van veel zelfstudie en door mijn vrijwilligerswerk bij de Dutch Sustainable Fashion Week Foundation begon ik in te zien dat de mode-industrie van vandaag de dag een schaduwkant heeft die we niet meer kunnen negeren.

In andere woorden: it’s time for a change! Niet alleen in de fashion industrie zelf, maar ook in ons eigen denkpatroon. Wij als consumenten hebben meer impact dan we denken. Ik wil graag de uitdaging aangaan om met mijn stem, hoe klein ook, de (mode)wereld een stukje mooier te maken. Wil jij ook andere keuzes gaan maken, maar heb je nog een mini-push in de goede richting nodig? Then I hope this will do the trick. Hieronder een lijstje met 7 can’t-argue-with redenen om vanaf nu ‘nee’ te zeggen tegen fast fashion:

1: De werkomstandigheden in sweatshops (kledingfabrieken).
In één woord: shocking. Wist je dat kinderen in ontwikkelingslanden vanaf 6 jaar vaak al gedwongen worden tot 16 uur op een dag in een kledingfabriek te werken? Naar schatting werken er wereldwijd zo’n 250 miljoen kinderen van tussen de 5-14 jaar in deze zogenaamde sweatshops. Andere werknemers zijn voornamelijk vrouwen of meisjes van tussen de 15-25 jaar. Het laagst geregistreerde uurloon voor personeel in een kledingfabriek is maar 0,12 cent (in Bangladesh). Daarnaast zijn de werkomstandigheden levensgevaarlijk: al tienduizenden werknemers in illegale kledingfabrieken zijn in de afgelopen jaren omgekomen door massale instortingen en branden. Dit is de waarheid achter dat shirtje van de Zara, H&M of Bershka dat maar 10 euro kost, let that sink in.

Ingestorte kledingfabriek in Dhaka, Bangladesh. (Volkskrant, 2013)

2: De enorme hoeveelheid CO2-uitstoot.
Wist je dat de textielindustrie zorgt voor bizar veel CO2-uitstoot? Bij het fabrieksproces wordt gebruik gemaakt van fossiele energie, en daarbij komen broeikasgassen vrij. Jaarlijks zorgt de kledingindustrie voor 1,2 miljard ton aan CO2-uitstoot, dit is zelfs meer dan internationale vluchten! Als alle Nederlanders in een jaar drie kledingstukken minder kopen is de besparing volgens Milieu Centraal 970 kiloton CO2 (dat is net zo veel als wanneer 2,1 miljoen mensen een jaar lang vegetarisch eten, bizar toch?).

3: ‘Weggooien’ bestaat niet.
Elke seconde (!) wordt er een vrachtwagen vol aan kleding naar de stort gebracht. Als je zat bent van je oude kleding is het belangrijk je te realiseren dat ‘weggooien’ eigenlijk niet bestaat: de textielafvalberg is enorm, en veel kleding kan niet worden gerecycled en moet dus worden verbrand, wat weer zorgt vervuiling. Het is dus beter om je hier bewust van te worden tijdens het shoppen, en alleen te investeren in kleding die je op de lange termijn nog steeds zult dragen. Zo voorkom je impulsaankopen en ben jij uiteindelijk ook happier met jouw kledingkast.

Vrouwen tussen de 15-25 jaar aan het werk in een sweatshop.

4: Waterverspilling.
Om één katoenen t-shirt te maken is wel 2700 liter water nodig: dit is genoeg drinkwater voor één persoon voor zo’n 2,5 jaar. Bij het maken van een spijkerbroek wordt ongeveer 7000 liter water gebruikt. Dit is genoeg drinkwater voor één persoon voor ongeveer 6 jaar. Serieus, wtf.

5: Watervervuiling.
Een vijfde deel (dus 20%) van alle watervervuiling wereldwijd wordt veroorzaakt door de mode-industrie, met name door het kleurproces van textiel. Daarnaast worden goedkope (typische fast fashion) materialen zoals nylon en polyester makkelijk afgebroken in water (dus ook in jouw wasmachine!) en op deze manier komt er een grote hoeveelheid aan microplastics in onze watersystemen terecht. Oh, man.

Door verf vervuild water dat vanuit een lederfabriek een woonwijk instroomt.

6: Duurzame kleding gaat langer mee.
Duurzaam geproduceerde kleding mag dan wel vaak een iets duurder prijskaartje hebben, maar dit is niet zonder reden. Ten eerste verhogen eerlijke lonen natuurlijk de kostprijs van het product, maar er wordt ook gebruik gemaakt van duurdere stoffen. Dit zijn stoffen van hogere kwaliteit, die daarnaast een lagere impact hebben op het milieu. Een duurzaam kledingstuk is daarom vaak van betere kwaliteit en je zal deze dus ook minder vaak hoeven te vervangen. Kortom, met een duurzaam en eerlijk kledingstuk investeer je in de toekomst!

7: Je geniet meer van een kledingstuk met een eerlijk verhaal.
Last but not least: ikzelf geniet veel meer van een kledingstuk als ik weet dat het géén negatieve impact heeft (gehad) op het milieu of op mensenlevens. Het liefste weet ik precies hoe, waar en door wie mijn aankoop geproduceerd is, maar helaas is dit niet altijd mogelijk. Desondanks zijn er genoeg prachtige merken en duurzame initiatieven die je kunnen garanderen dat het kledingstuk dat je bij hen koopt een eerlijk verhaal heeft. Ik hoop op deze blog zoveel mogelijk van mijn lievelingsmerken en -winkeltjes met jullie te gaan delen, zodat sustainable shopping voor iedereen weer een stukje overzichtelijker en leuker wordt. Hierover binnenkort meer!

Heel erg bedankt dat je de tijd hebt genomen om deze post te lezen. Er is nog veel werk aan de winkel (ha, letterlijk), maar samen kunnen we de fashion industrie weer een beetje mooier maken!

Hopelijk tot snel!

Liefs, Mijnke

World Resources Institute, 2019 | WWF, 2013 | CBS News, 2019 | McKinsey & Company, 2016 | Ellen MacArthur Foundation, 2017 | Volkskrant, 2013 | Milieu Centraal, 2018

Posts created 11

Eén gedachte over “7x redenen om ‘nee’ te zeggen tegen fast fashion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven