KLERENZOOI Festival: ins & outs

Zaterdag 12 oktober vond het festival KLERENZOOI plaats op de Nieuwe Markt in Zwolle! Als je mij ergens blij mee maakt is het een gezellig feestje met food, drinks, muziek én een tweedehands kledingmarkt met de mooiste pre-loved items. Daarnaast waren er nog genoeg andere dingen te zien en te doen, but more on that later. Dit festival was een initiatief van de stichting Dutch Sustainable Fashion Week met als missie om meer bewustzijn te creëren rondom het thema van duurzame mode in de provincie Overijssel. Als vrijwilliger vormde ik een half jaar lang onderdeel van het super toffe team dat dit evenement heeft gerealiseerd, en daar ben ik stiekem best wel trots op. Was jij erbij op 12 oktober? Blijf dan vooral nog even nagenieten! Is dit de eerste keer dat je over KLERENZOOI hoort? Lees dan hieronder precies wat je gemist hebt (en zorg dat je er de volgende keer wél bij bent).

Closet sale + slow market

First of all, wat een toffe kledingmarkt was dit. Op inschrijving kon je je aanmelden om tijdens KLERENZOOI de ongedragen items uit je eigen kledingkast te verkopen en zo iemand anders blij te maken met jouw oude kleding. De aanmeldingen liepen storm en afgelopen zaterdag stond het hele plein vol met de mooist versierde kramen overladen met second-hand treasures om urenlang tussen te snuffelen.

Repaircafe

Naast de kledingmarkt kon je op het festival ook bij een repaircafe terecht waar je helemaal gratis je kapotte kleding kon laten (ver)maken door specialisten van Stichting Focus. Broekspijpen inkorten, jurkje innemen, mouw aannaaien— niks was te gek! Super handig, vooral als je nieuwe aankoop bij de closet sale nog nét een finishing touch nodig had.

Sweatshop

Van 12:00 ’s middags tot 22:00 ’s avonds lieten modestudenten van het Deltion College zich opsluiten in een nagebootste sweatshop, oftewel een beruchte kledingfabriek met belabberde werkomstandigheden (zie ook mijn vorige post). Het idee hierachter was om de huidige misstanden in de mode-industrie aan de kaak te stellen. De hele middag en avond werkten de studenten in samenwerking met ScrapFab aan scrunchies en andere accessoires waarvan de opbrengt ten goede kwam aan Green Ouw, een waste-reduction project in Indonesië. Trouwens, als je dat nog niet gedaan hebt, check dan vooral ook even de website van ScrapFab (ze verkopen de állerleukste scrunchies gemaakt van textielafval, overschotten en tweedehands materialen— checken dus!).

Not Your Regular Fashion Show

Tijdens deze unieke fashion show werden de collecties getoond van verschillende Zwolse ontwerpers en ondernemers. Zo waren bijvoorbeeld de duurzame collecties van jonge designers als MÜLL Collective en STUDIOLYNN te zien, en kon je ook het resultaat van een toffe samenwerking tussen Wehkamp en Landstede bewonderen: fashion studenten van Landstede toverden de textieloverschotten van Wehkamp om tot een geheel nieuwe, duurzame kledingcollectie. Daarnaast werd er tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week een duurzame shoppingroute uitgestippeld door Zwolle, en de hieraan deelnemende winkels lieten ook hun mooiste items zien op de Not Your Regular Fashion Show. Op deze manier hebben we geprobeerd in kaart te brengen wat Zwolle allemaal te bieden heeft op het gebied van sustainable fashion— Echt Sjaan, Imagine, de Winkel van Astrid, De Overijsselse Diva, Focus, Terres des Hommes en Stichting Kringloop zijn allemaal 100% een bezoekje waard. Wie weet is het binnenkort tijd voor een blogpost met een overzicht van mijn favoriete duurzame kledingwinkels in Zwolle? Let me know of jullie dit leuk zouden vinden om te lezen!

Silent disco

In de avonduren werd het feestje afgesloten met een silent disco, in samenwerking met Buro Ruis. De muziek werd verzorgd door de Zwolse DJ’s WSSL en DJ SIFRA. De perfecte gelegenheid om lekker die heupjes los te gooien, natuurlijk met een nieuwe scrunchie in je haar gemaakt in onze sweatshop!

Here’s to raising awareness, exploring sustainable options and celebrating great alternatives

Ondanks het regenachtige herfstweertje, was het de hele dag gezellig druk op het festival. De slingers met oude t-shirts (aan ons beschikbaar gesteld door Stichting Kringloop) en de versierde kramen zorgden samen voor een kleurrijk beeld op de Nieuwe Markt. Al met al denk ik dat we mogen concluderen dat deze dag helemaal geslaagd was! Ik vond het ontzettend leuk om aan dit evenement te mogen meewerken en vooral ook om kennis te mogen maken met zoveel duurzame ondernemers die allemaal op hun eigen manier bijdragen aan het ‘vergroenen’ van de fashion industrie. Hun verhalen hebben mij enorm geïnspireerd, ik hoop ze dan ook binnenkort met jullie te kunnen delen op de blog. Nog een keer ultiem de sfeer proeven van KLERENZOOI? Check dan de aftermovie op mijn Instagram.

P. S. Special thanks voor alle partners en sponsoren die hebben geholpen dit evenement tot stand te brengen! Volg voor de laatste updates DSFW Zwolle op Instagram.

Hopelijk tot een volgende keer, fingers crossed!

Liefs, Mijnke

KLERENZOOI werd mede mogelijk gemaakt door: Stichting Dutch Sustainable Fashion Week, Provincie Overijssel, Gemeente Zwolle, Zwolle Fonds, Buro Ruis, Wehkamp, Landstede MBO, Deltion College, Hogeschool Windesheim, HEMA, ScrapFab, Cibap, Stichting Kringloop, De Overijsselse Diva, Winkel van Astrid, Terres des Hommes, Imagine Mode Met Ervaring, Echt Sjaan, De Buurman, Stichting Focus en het organisatieteam van DSFW locatie Zwolle | foto’s in het artikel zijn gemaakt door Lissy Stam.

Posts created 11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven