Sustainable shopping guide | Zwolle

Waar kan je het leukst shoppen in Zwolle? Waarschijnlijk ken je alle ‘standaard’ go-to kledingwinkels in de Diezerstraat al (en daarmee bedoel ik vooral de grote ketens) maar wist je dat Zwolle ook enorm veel leuke winkeltjes heeft die ook nog eens duurzaam zijn? In deze blogpost heb ik deze verborgen pareltjes voor je op een rijtje gezet. Ik ben opgegroeid in de buurt van Zwolle en breng dan ook nog steeds graag een bezoekje aan deze mooie, historische stad. Ik zoek hier vaak met mijn vriendinnen een terrasje op of struin de gezellige straatjes af op zoek naar de leukste hotspots. Eerst zag voor mij eigenlijk elk dagje winkelen in Zwolle er hetzelfde uit, maar toen ik me meer ging verdiepen in duurzame fashion en deze leuke plekjes ontdekte ging er echt een wereld voor me open. Benieuwd naar mijn persoonlijke favorieten? Lees dan snel verder!

5x mijn favoriete duurzame kledingwinkels in Zwolle

1. Finders keepers.
Deze vintage hotspot moest absoluut in het lijstje. Op het moment dat je Finders Keepers binnenstapt wordt je ongetwijfeld meteen vrolijk van hun kleurrijke collectie van retro en vintage items. Van Levi’s tot Wrangler, je kunt hier de tofste vintage broeken, jasjes, blouses, rokjes en t-shirts (wat niet?) scoren. Kortom, in dit pre-loved walhalla kun je altijd wel een uniek item voor je kledingkast vinden. Daarnaast verkopen ze ook sjaaltjes en bandana’s (een hele mand vol, ik heb er laatst nog eentje gekocht— en ik ben er mega blij mee) en tweedehands sieraden en accessoires, zoals zonnebrillen en ringen. Ben je een sucker voor vintage en wil je je kledingkast opfleuren met een aantal originele items? Dan kan ik je 100% aanraden om hier binnenkort langs te gaan!

Adres: Luttekestraat 56

Foto: Instagram @finderskeeperszwolle

2. De Overijsselse Diva.
Als je van design en kwaliteitskleding houdt, is De Overijsselse Diva the place to be. Je vindt hier prachtige tweedehands items van merken als Chanel, Louis Vuitton, Gucci, Acne of Balmain waarvoor je standaard slechts een kwart van de nieuwprijs betaalt! Ik kan er echt van genieten om me af en toe fancy te kleden, of het nou voor een feestje is of gewoon voor de leuk. Bij de Overijsselse Diva ben je aan het perfecte adres om chique, bijzondere en tóch duurzame outfits te shoppen— dat is het mooie van tweedehands items! Daarnaast gaat kleding uit het hogere segment vaak langer mee, wat de investering op termijn nog waardevoller maakt. Voor niet-Zwollenaren, De Diva winkels zijn ook op andere plekken in Nederland te vinden: namelijk in Sneek (De Friese Diva) en in Haren (De Groningse Diva). Ga jij binnenkort een kijkje nemen?

Adres: Sassenstraat 14

3. Echt Sjaan.
Deze hidden gem vind je in de Assendorperstraat, op slechts een paar minuutjes lopen van het centrum van Zwolle. Oké, even eerlijk: ik word oprecht ontzettend blij van deze winkel. Overal waar je maar kunt kijken zie je de leukste en meest kleurrijke stoffen en printjes, die de winkel echt tot een sprankelend geheel maken: fashionable, uniek en toch tijdloos. Bij Echt Sjaan vindt je een mix van handgemaakte kleding en een aantal ingekochte duurzame + fairtrade merken (o.a. ArmedAngels en People Tree) niet alleen voor dames maar óók voor kinderen en heren! De hele collectie is dus onder eerlijke omstandigheden geproduceerd en van duurzame gecertificeerde stoffen gemaakt. Middenin de winkel vindt je het naaiatelier van eigenaresse Janine, waar ze ook kleding op bestelling maakt. Super leuk om te zien! Ze geeft ook naailes en workshops waarvoor je je kan aanmelden via de website. Daarnaast organiseert Echt Sjaan ieder half jaar een modeshow waar ze hun nieuwste seizoenscollectie showen.

Adres: Assendorperstraat 111

4. Loft.
In deze prachtige woonwinkel vind je niet alleen de mooiste items voor je interieur, ze verkopen er ook super toffe kleding én accessoires. Voor zover ik ermee bekend ben zijn niet alle merken in hun collectie 100% duurzaam, maar er zitten een paar hele mooie sustainable + fair brands tussen— je moet alleen misschien iets beter zoeken. Je vindt er bijvoorbeeld tassen en portemonnees van Matt & Nat gemaakt van veganistisch leer, handgemaakte én fairtrade sieraden van A Beautiful Story en de mooiste knitwear en tops van het duurzame en eerlijke merk Alchemist. Kortom, ook deze winkel kan ik absoluut aanraden!

Adres: Koningsplein 11

Foto: www.bijzonderplekje.nl

5. Imagine.
Deze super leuke tweedehandswinkel ligt op zo’n 5 minuutjes lopen vanaf het centrum van Zwolle, en je koopt er de mooiste pre-loved items van allerlei verschillende merken. De kleding wordt met liefde en individuele aandacht voor elk item geselecteerd voordat het aan de rekken komt te hangen, en dat zie je! Bij Imagine kan je altijd je eigen kleding inbrengen, waarvan je de helft van de verkoopprijs zelf ontvangt. Daarnaast kan je online volgen of jouw ingebrachte kledingstuk al verkocht is, mega handig toch?

Adres: Van Karnebeekstraat 19

Ik hoop dat je het leuk vond om over mijn favoriete duurzame kledingwinkels in Zwolle te lezen! Als je houdt van mooie, originele én eerlijk geproduceerde kleding, dan kan je bij bovenstaande winkels je hart ophalen. Sta je er nooit echt bewust bij stil waar jij je kleding koopt, en ren je meestal direct naar de Zara of H&M? No worries, ik herken het! Maar ik zou je toch graag willen aanmoedigen om tijdens je volgende shopping session eerst eens bij deze plekjes een kijkje te nemen. Grote kans dat je hier al 100% kunt slagen, en daarnaast kun je thuiskomen met een goed gevoel én de zekerheid dat jouw nieuwe aanwinsten niet alleen uniek zijn, maar ook met liefde voor de aarde (en onze medemens) zijn gemaakt.

Liefs, Mijnke

Posts created 11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven