How to dress ethically on a budget | 7 tips van een arme student

Veel mensen denken dat duurzaam kopen automatisch véél meer geld kost. Inderdaad is het vaak zo dat duurzame en eerlijk geproduceerde merken een ander prijskaartje hebben dan fast fashion items, maar dat betekent niet dat weinig geld uitgeven en bewust shoppen niet samen kan gaan. Wil jij graag gaan investeren in een duurzame garderobe, maar heb je niet veel te besteden? Niet getreurd, als arme student herken ik deze situatie door en door: daarom heb ik in deze blog 7 ultimate life hacks op een rijtje gezet die jou gaan helpen om een verantwoorde kledingkast te creëren waar jij trots op bent, zonder dat dit je veel geld hoeft te kosten. Benieuwd naar hoe jij het beste van twee werelden kan ervaren? Lees dan gauw verder!

1. Koop tweedehands— thrift it baby!
De meest voor de hand liggende tip om je duurzaam te kleden en tóch niet veel geld uit te geven, blijft het kopen van tweedehands kleding. Ik merk echt dat sinds een aantal jaar het algemene beeld van tweedehands kledingwinkels enorm is veranderd. Wie nog denkt dat tweedehands kleding ‘vies’ is of er een geitenwollen sokken idee bij heeft, heeft het mis. Integendeel: vintage en tweedehands winkelen wordt alleen maar populairder! Steeds meer mensen lijken zich te realiseren dat kleding niet perse ‘nieuw’ hoeft te zijn om waarde te hebben: er zijn al zo ontzettend veel mooie pre-loved items die prima nog een heel leven mee kunnen! Door tweedehands te kopen wordt de vraag naar fast fashion kleiner en hoeft er minder kleding op een vervuilende en oneerlijke manier geproduceerd te worden. Plus, in vintage en tweedehands winkeltjes kun je vaak de mooiste en bijzonderste items vinden. Ik ben zelf gek op zo’n treasure hunt, je kunt mij dus ook vaak in dit soort winkels vinden. Laatst vond ik nog een prachtige Levi’s broek die nieuw €115,- was, waar ik maar €20,- voor hoefde te betalen! Als dat niet betaalbaar shoppen is, dan weet ik het ook niet meer.

Good things come to those who thrift.

2. Investeer in langdurige kwaliteit.
Nog nooit is de wereldberoemde uitspraak van Vivienne Westwood zo toepasselijk geweest: buy less, choose well, make it last. Door te investeren in duurzame kwaliteit, kan je uiteindelijk juist geld besparen. Ja, echt waar. Ik heb dit zelf ook regelmatig ervaren: de beschamend goedkope truien of broeken die ik vroeger kocht, waren altijd na een paar keer knipperen weer kapot. Dan kocht ik binnen een paar maanden alweer een nieuw item, en zo bleef ik maar bezig met het vervangen van mijn kledingkast. Makkelijker en efficiënter is om te investeren in een item van topkwaliteit, waar je én super blij mee bent, én een aantal jaar mee vooruit kan: bijvoorbeeld in een paar jeans van Kings of Indigo, of in een heerlijke trui van ArmedAngels. Geloof me: dit zijn aankopen waar jij absoluut géén spijt van krijgt! Kortom, ga voor goede kwaliteit, zo hoef je items minder vaak te vervangen en bespaar je op de lange termijn.

Buy less, choose well, make it last.

Vivienne Westwood

3. Ruil met je vriend(inn)en!
Ben jij toe aan nieuwe kleding én aan een gezellig avondje met je vriendinnen? Dan klinkt een kledingruil als het perfecte plan. Jullie spitten allemaal van tevoren je kast door en brengen de items mee die je niet meer draagt. Vervolgens kan je samen elkaars kledingkast ‘shoppen’, waardoor je twee vliegen in één klap slaat: jij kan een vriendin blij maken met jouw oude kleding, en jij gaat zelf met een heleboel nieuwe (lees: pre-loved) items naar huis! Zo’n clothing swap is de ideale optie als je je wél verantwoord wilt kleden, maar niet veel te besteden hebt (en niet de rest van de week wil leven op pasta met ketchup). Have fun!

4. Koop buiten het seizoen om.
Nog een handige tip: koop buiten het seizoen om! Natuurlijk is het verleidelijk om vlak voor de herfst een lekkere warme trui te kopen, of een mooi strandjurkje als de zomer net aanbreekt. Maar heb je er weleens over nagedacht om juist buiten de seizoenen om te winkelen? Hiermee kan je namelijk enorm veel geld besparen. Zodra het seizoen voorbij is, komen al die mooie items in de hemel terecht die wij de uitverkoop noemen. Yes, baby! Misschien gaat het een beetje tegen je gevoel in om in de zomer te shoppen voor de winter en andersom, maar zodra het nieuwe seizoen intreedt (én jij merkt hoeveel je in je portemonnee overhoudt), ben jij jezelf absoluut dankbaar. Zo kun je toch voor duurzame en eerlijke merken kiezen, zonder dat je bankrekening daar iets van merkt. It’ll be our little secret.

5. Ga voor merken die duurzaam en tóch relatief goedkoop zijn.
Ook al zijn duurzame merken over het algemeen prijziger dan standaard kledingmerken (hoewel het dan natuurlijk wel om een eerlijke prijs gaat), er bestaan ook genoeg eco & fair kledingmerken die wél betaalbaar zijn. Om er een paar te noemen: bij Nude Ethics, Goat, Mayamiko en Thinking MU vind je de mooiste items voor al onder de €30,- of €40,- euro. Valt mee toch? Zo bestaan er nog veel meer betaalbare duurzame kledingmerken, wellicht zet ik die in een volgend blog ook allemaal op een rijtje!

6. Get creative.
Het is altijd belangrijk om ook te kijken naar wat je al hebt, en daar met een creatieve en frisse blik naar te kijken. Op zoek naar een nieuwe korte broek? Waarom knip je die oude broek niet gewoon af? De randjes een beetje rafelen en je hebt jouw ideale summer shorts. Misschien kan je van oude stofjes die je nog hebt liggen wel een leuke scrunchie maken? Soms kan het al zo simpel zijn om een item wat je al een tijdje niet meer hebt gedragen eens anders te stylen of te combineren tot een nieuwe outfit, waardoor je er weer opnieuw verliefd op kunt worden. Duurzaam kopen is natuurlijk een goede optie, maar het allerbeste wat je kunt doen is happy zijn met wat er al in jouw kledingkast hangt.

The most environmentally friendly product is the one you didn’t buy.

7. Volg fashion bloggers voor give-aways en kortingscodes.
Deze tip is misschien iets minder voor de hand liggend, maar zeker niet minder nuttig: het kan een slimme zet zijn om fashion bloggers en ethical influencers te volgen, die posten over jouw favoriete duurzame en eerlijke merken. Niet alleen kan dit super inspirerend zijn voor het vinden van jouw stijl, het ontdekken van de mooiste merken of het spotten van de nieuwste trends, daarnaast heeft het volgen van bloggers nog meer voordelen: zo werken ze vaak samen met duurzame merken, waardoor ze persoonlijke kortingscodes delen met hun volgers of mooie producten weggeven. De kans is wellicht niet heel groot dat je ook daadwerkelijk iets wint, maar it’s worth a shot. Daarnaast is korting én fashion inspiratie altijd welkom, toch?

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze blog, en dat bovenstaande tips je een handje verder kunnen helpen bij het creëren van jouw duurzame kledingkast— zelfs met een klein budget! Zo ben je niet automatisch afhankelijk van geld als je tóch duurzamere keuzes wilt maken. Samen kunnen we (met kleine dingen) al een verschil maken!

Liefs, Mijnke

Foto: Pinterest

Posts created 11

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven